Κατερίνη παιδιά ζωή ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ Η αληθινή ιστορία της "Μυρτιάς του Βουνού"

From nmnwiki
Jump to navigation Jump to search

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ Ειδήσεις, επικαιρότητα και τα τελευταία νέα της Ελλάδας και του Κόσμου απο το Nooz.gr. Οικονομία, Επιχειρήσεις και Χρηματιστήριο."

Η αληθινή ιστορία της "Μυρτιάς του Βουνού"
ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ
Είναι μία από πολλές συγκινητικές αληθινές ιστορίες που μπορεί σήμερα κάποιος να διηγηθεί στα παιδιά ή στα εγγόνια του.




Η ιστορία της Μυρτιάς ή αλλιώς Ελένης Μακρυνιώτη-Τραγγανίδα ζωντανεύει εξήντα πέντε χρόνια από τη λήξη του Εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα (1949) και σαράντα χρόνια από την πτώση της δικτατορίας (1974), στη σκηνή Lab του θεάτρου "Σημείο".




Το έργο " ήλιος στην πέτρα" της Σοφίας Αδαμίδου, βασισμένο στη ζωή της αντάρτισσας του Δημοκρατικού Στρατού, Ελένης Τραγγανίδα, όπως το κατέγραψε στο αφήγημά της "Η Μυρτιά του βουνού" καθώς και σε διηγήσεις άλλων συναγωνιστριών και εξόριστων γυναικών, τόσο την περίοδο του Εμφυλίου όσο και την περίοδο της δικτατορίας, δεν φιλοδοξεί τίποτα περισσότερο, σύμφωνα με τη συγγραφέα, από το "να αναζητήσουμε το άδικο όλοι μαζί. Να ανακαλύψουμε την αιτία. Η εκμετάλλευση του ανθρώπου, μέσα από την παγκοσμιοποιημένη οικονομική και πολιτική κυριαρχία, πετρα για σκαλα τιμες έχει εχθρούς την ελευθερία του πνεύματος, τη δύναμη του δίκαιου λόγου, πετρα για εξωτερικο χωρο την κριτική σκέψη, τη γνώση, πετροπλυμενη πετρα αλβανιας την παιδεία. Ας αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, πετρα λατομειου τιμη σε κάθε είδους φασισμό".




Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε την πολυγραφότατη Σοφία Αδαμίδου που έχει ήδη χαρίσει στο θεατρόφιλο κοινό μια εξαιρετική ανα παράσταση της ζωής της Σωτηρίας Μπέλλου, αλλά και της Κατερίνας Γώγου, και μίλησε μαζί της για τη Μυρτιά και τη δραματική ιστορία της.





Ποια είναι η Μυρτιά ή αλλιώς Ελένη Μακρυνιώτη-Τραγγανίδα;




Στα ριζά του Παρνασσού υπάρχει ένα όμορφο μικρό χωριό, η Μαργιολάτα. Εκεί γεννήθηκε η Ελένη Μακρυνιώτη, κόρη του Λια, το στερνοπούλι του από τα τέσσερα παιδιά που είχε με την Κατερίνη, η οποία πέθανε οκτώ μήνες μετά τη γέννα της Λενιώς. Ξαναπαντρεύτηκε τη Μητρούλα, χήρα κι αυτή με δύο δικά της παιδιά. Με τη Μητρούλα απέκτησαν άλλο ένα. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Ο πατέρας της μια ζωή φυλακές και εξορίες, στέλεχος του ΚΚΕ και αρχηγός του εφεδρικού ΕΛΑΣ του χωριού, του έκοψαν το κεφάλι οι Χίτες την περίοδο του εμφυλίου. Λίγους μήνες πριν, η Ελένη ανέβηκε στο βουνό. Κατ�ΕλλάδαΕλλάδας</a>.





Έφυγε για το βουνό όταν...




Δεκατρείς μήνες μετά τη "Συμφωνία της Βάρκιζας" και είχαν γίνει 1.289 δολοφονίες, 6.671 τραυματισμοί, 31.632 βασανισμοί, 18.767 λεηλασίες και φυλακίσεις, 84.931 συλλήψεις, 509 απόπειρες φόνου, 265 βιασμοί γυναικών. Χιλιάδες καταδιωκόμενοι, αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, καθώς και οι οικογένειές τους υποχρεώθηκαν να πάρουν τα βουνά και να υπερασπιστούν τη ζωή τους με το όπλο στο χέρι. Μια από αυτές ήταν και η Ελένη Μακρυνιώτη. Η Μυρτιά, όπως την έλεγαν στο Βουνό. Η Μυρτιά του βουνού, από τις πιο μικρές ανταρτοπούλες.





Τι σήμαινε για ένα μικρό κορίτσι, στα 16, η απόφαση αυτή;




Όπως την ακούμε να λέει στην παράσταση, "Από μικρή οργιζόμουν με το άδικο. Όσο το άδικο θα υπάρχει, μαρμαροπετρα εγώ θα το πολεμάω. Με την αγάπη, μου έλεγε ο πατέρας μου, κάποια μέρα θα λυγίσουμε αυτούς που σπέρνουνε το μίσος και το άδικο. Γι΄ αυτό βγήκα στο βουνό. Μέσα στη συννεφιά του κόσμου, πετρα από την πρώτη κιόλας μέρα που βγήκα στο βουνό, πετρα για αυλη τιμες είδα τον ήλιο που μας έκρυβαν".










Πώς αποφασίσατε να μεταφέρετε στο θέατρο ένα τέτοιο θέμα, μάλλον δύσκολο;




Κάποιοι, στο όνομα της συμφιλίωσης που βάζει στην άκρη τη μνήμη, ίσως να πουν πως είναι καιρός να ξεχάσουμε την ιστορία του εμφυλίου. Πιστεύω -όπως γράφει και ο γιος της, ο συνάδελφος Γρηγόρης Τραγγανίδας, στον πρόλογο του βιβλίου- "πως είναι καιρός να γράψουν την ιστορία οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της, ότι είναι καιρός να βάλουν οι σκλάβοι τη δική τους υπογραφή σε κάθε πέτρα των πυραμίδων, στοκ πλακακια σε κάθε κολόνα των Παρθενώνων. Δεν είναι περίεργο που κάποιοι ψάχνουν να αυτοεπιβεβαιωθούν στην [http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1 γαλλικήγαλλικής</a> Επανάστασης και κλείνουν τα μάτια μπροστά σ΄ έναν εμφύλιο που δεν σταμάτησε ποτέ, αλλά που αλλάζει χρώματα και μας ορίζει. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε γεννηθεί απ' την ίδια γήινη μήτρα, έχουμε βυζάξει από το ίδιο στήθος, πετρα αυλης έχουμε τραγουδήσει τα ίδια όνειρα".




Είναι εκπληκτική η ευρηματικότητα που εμφανίζει η ανθρωπότητα, όλους τους αιώνες, στην ανακάλυψη τρόπων βασανιστηρίων, σωματικών και ειδικότερα ψυχικών. Η προσπάθεια αποσκοπεί στην κάμψη της αντίστασης του αντιπάλου, μέχρι τη διάλυση της προσωπικότητας. Ο σωματικός πόνος είναι ένα από τα μέσα, αλλά ο ψυχικός πόνος είναι αυτός που θα φέρει την κάμψη και στη συνέχεια, τη διάλυση της προσωπικότητας. Όχι, δεν θα μας κάμψουν. Η μνήμη κρύβει τη δύναμη. Πολύ περισσότερο όταν συμπυκνώνεται και γίνεται καρφί που τρυπάει το μυαλό και την ψυχή, που γεμίζει φωτιά την καρδιά, ίδιο ηφαίσ ΤΕΙο που το σώμα μας δεν του φτάνει. Και το θέατρο μπορεί να συμβάλει σ΄ αυτό. Όπως έλεγε ο Ντάριο Φο "... το θέατρο είναι το αμεσότερο όπλο. Όχι για να δώσει λύσεις, αλλά για να βοηθήσει σε μια μάχη"...




Μέσα, λοιπόν, από την ιστορία μιας από τις χιλιάδες αγωνίστριες, της κυρά Ελένης, που είναι ακόμη μάχιμη, συνέθεσα το σύμβολο της αγωνίστριας γυναίκας, της αγωνίστριας μάνας. Στο πρόσωπο της Μυρτιάς, δραματουργικά αξιοποιώντας κι άλλες μαρ τυρίες δημιούργησα μια θεατρική ηρωίδα που δεν σηκώνει "τ΄ άδικο" που ζούμε και σήμερα. Μια ηρωίδα που έζησε στις μάχες. Ατέλειωτες μάχες... Πάντα σε θέση μάχης. Ποτέ σε θέση ανάπαυσης.





Πόσα από τα νοήματα του έργου έχουμε ξεχάσει;




Δεν είναι μόνο τι έχουμε ξεχάσει. Είναι και το τι έχουν μάθει οι νεότερες γενιές. Όσοι είχαν την τύχη να έχουν την ιστορία ζωντανή δίπλα τους, από γονείς ή παππούδες, έμαθαν κάποια πράγματα. Πότε δικαιώνεται, όμως, ένα ιδανικό; Όταν δεν χρειάζεται να έχεις δίπλα σου τους ανθρώπους που πάλεψαν για να το νιώσεις, αλλά να το νιώθεις γύρω σου. Να το βλέπεις σε κάθε γωνιά της πόλης και του χωριού, σε κάθε πρόσωπο που συναντάς, σαν χαμόγελο. Γιατί αυτή είναι ουσιαστικά η ανθρώπινη ιστορία. Ο αγώνας του χαμόγελου ενάντια στο δάκρυ. Γι' αυτόν τον αγώνα, χρειάζεται γνώση και μνήμη.





Τι εισπράτ ΤΕΙ ο θεατής στο τέλος;




Δικαίωμα κάθε εποχής είναι να προβληματίζεται και να αναζητά, γιατί όπως έλεγε κι ο Μπρεχτ "δεν πρέπει να αφήνετε το Τώρα να κάνει να ξεχνιούνται το Πριν και το Μετά, ούτε καν, λατομεια πετρας πηλιου όσα συμβαίνουν έξω από το θέατρο...". Ας κρατηθούμε, λοιπόν, από αυτές τις λαμπρές περιπτώσεις χιλιάδων αγωνιστών για να μην πέσουμε στην παγίδα της απαισιοδοξίας. Ας δώσουμε χώρο σ' αυτό το αμυδρό φως της ελπίδας. Ας φωτιστεί η αγωνία του ανθρώπου και όλες οι μεγάλες οδύνες του. Ας αναζητήσουμε το άδικο όλοι μαζί. Ας ανακαλύψουμε την αιτία. Η εκμετάλλευση του ανθρώπου, μέσα από την παγκοσμιοποιημένη οικονομική και πολιτική κυριαρχία, έχει εχθρούς την ελευθερία του πνεύματος, τη δύναμη του δίκαιου λόγου, την κριτική σκέψη, τη γνώση, την παιδεία. Ας αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, σε κάθε είδους φασισμό!










Η Ελένη Γερασιμίδου ως Ελένη.




Η Ελένη Γερασιμίδου δεν είναι απλά μια ταλαντούχα ηθοποιός, δεν έχει κάνει απλά "πολλά χιλιόμετρα" στο θέατρο, δεν είναι μόνο μια πολιτικοποιημένη προσωπικότητα, δεν είναι μια εξαιρετική συνεργάτης, είναι η Μυρτιά που θ΄ αγαπήσουμε -πιστεύω- αυτόν τον χειμώνα, για την αλήθεια, την αμεσότητα, τη σεμνότητα, τη μαχητικότητα και την περηφάνια, στοιχεία με τα οποία θα συνδέσει το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο. Είμαι περήφανη για όλους τους συντελεστές της παράστασης. Και για τον Κοραή Δαμάτη και για τον Γιάννη Μετζικώφ και για τον Νίκο Διαμαντή και την Ιωάννα Μακρή που μας φιλοξενούν στο θέατρο Σημείο, αλλά και όλους τους συνεργάτες, την Δανάη, τον Σέργιο, την Δήμητρα, τον Νίκο, τη Γιώτα, τον Γιάννη.





Πηγή: ΑΜΠΕ



ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ Βίντεο: Η Χρυσή Αυγή μετέτρεψε τελετή στις Θερμοπύλες σε ναζιστικό υπερθέαμα

«Οι πολιτικάντηδες με τα "burberry" ενοχλήθηκαν από την αρχαιοπρεπή τελετή», απαντά η Χρυσή ΑυγήΕίχε δεν είχε η Χρυσή Αυγή κατάφερε, χωρίς ιδιαίτερο κόπο είναι η αλήθεια, να μεταβάλει μια τιμητική τελετή στις Θερμοπύλες προς τιμήν του Λεωνίδα και των συμπολεμιστών του, σε ένα εθνικιστικό σόου.






Τα μέλη του ακροδεξιού κόμματος συγκεντρώθηκαν στο χώρο όπου δόθηκε η μάχη των Θερμοπυλών με σκοπό να τιμήσουν το μεγάλο στρατάρχη και τους υπόλοιπους Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους για να σταματήσουν την προέλαση των Περσών. Αυτό όμως που ξεκίνησε ως τιμητική τελετή, εξελίχθηκε σε ένα ναζιστικό, παραστρατιωτικό υπερθέαμα. Οι παρευρίσκοντες σχημάτισαν έναν μαίανδρο και ανάβοντας δαυλούς εκτελούσαν με θέρμη τα στρατιωτικά παραγγέλματα του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ τραγουδούσαν τον ύμνο της οργάνωσης.



Αυτό όμως δεν αρκούσε, καθώς οι συμμετέχοντες θέλοντας να δώσουν κλίμα... γηπέδου άναψαν δεκάδες καπνογόνα!



Το... πρωτότυπο πρόγραμμα απόδοσης τιμής στο Λεωνίδα περιελάμβανε και χαιρετισμό με υψωμένο το χέρι από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος, σε λόγο που έβγαλε, καταφέ�ΕλλάδαΕλλάδας</a> και φυσικά αποθεώθηκε από τα μέλη του κόμματός του.







Τι απαντά η Χρυσή Αυγή
Πάντως, έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε με το εθνικιστικό σόου στις Θερμοπύλες και την έκταση που πήρε το θέμα, η Χρυσή Αυγή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για έναν «οχετό ύβρεων και άθλιας παραπληροφόρησης» κατά του Εθνικιστικού Κινήματος.



«Οι πολιτικάντηδες με τα "burberry" που χαζογελάνε στις τηλεοπτικές κάμερες, ασφαλώς ενοχλήθηκαν από την αρχαιοπρεπή τελετή της Χρυσής Αυγής», αναφέρει η Χρυσή Αυγή και συνεχίζει προσθέτοντας ότι, «αυτοί που στέλνουν τις κομματικές τους νεολαίες στην Μύκονο για "clubbing", πολεμούν τους νέους Εθνικιστές που τιμούν τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες».



«Η Χρυσή Αυγή προσηλωμένη στις αιώνιες αξίες του Ελληνισμού, θα συνεχίσει να αποδίδει τιμές στους Πατέρες, με την αισθητική και τα σύμβολα που γέννησε ο αρχαίος ελληνικός κόσμος και συνεχίζουν να εμπνέουν ακόμα και στο άχρωμο σήμερα.», καταλήγει.
Θ. Πάγκαλος: «Σε ποιο συμπόσιο να πάω; Σε αυτούς τους αποτυχημένους;»

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ Βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε ο Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM 99,5

και ερωτηθείς για τους λόγους που δεν παρέστη στο συμπόσιο του Κινήματος.



«Επί 32 χρόνια βουλευτής, μου έλεγαν να μη συγκρούομαι και να μην τα λέω
αυτά τα πράγματα. Και τώρα βγαίνουν διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι από τη
μπλογκόσφαιρα – κάτι ούφο! – και τώρα μου λένε διάφορα. Μα, εσείς μου
λέγατε να μην τα λέω! Για να κάνετε τη φοροδιαφυγή σας, για να κάνει η
ΟΛΜΕ ιδιαίτερα… Τα έχω γράψει σε βιβλίο και έτσι βγήκε το "μαζί τα
φάγαμε". Και είναι πολύ ενδιαφέρον. Να το διαβάσετε. Σε ποιο συμπόσιο να
πάω; Σε ποιους; Σε αυτούς τους αποτυχημένους που το μόνο που τους
ενδιαφέρει είναι ο μηχανισμός; Που τσακώνονται για το αν ο ήλιος θα
είναι πράσινος ή πορτοκαλί; Αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή ΝΑΣΟΚ ή ΚΑΖΑΣΟΚ; Δεν
θέλω να μιλήσω. Ό,τι έχω να τους πω, το λέω δημοσίως, σε όλο τον κόσμο.
Στα στελέχη του αποτυχημένου συγκροτήματος που έγινε από 44% κάτω από το
10%, μονοψήφιο, δεν έχω να πω κάτι. Δεν με ενδιαφέρει να το πω, ούτε σε
ηγέτες που το έφτασαν εκεί και είναι ο Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου και ο
Βενιζέλος. Μαζεύτηκαν και αγκαλιάστηκαν και μας είπαν "ελάτε να πάμε
μπρος". Τι εμπρός; Τον μηχανισμό τους ενδιαφέρει να ελέγξουν και να
διατηρήσουν, για να έχουν τα προνόμιά τους και ας με διαγράψουν
επιτέλους, για να τελειώσει η αγωνία μου αν θα το κάνουν ή όχι. Μα δεν
με έχει διαγράψει ποτέ κανείς! Ούτε από το ΚΚΕ δεν έχω διαγραφεί και
έφυγα μόνος μου – και τώρα σκέφτομαι μήπως γυρίσω. Πώς τον λένε τον
γενικό γραμματέα του ΚΚΕ; Πωπω… πώς καταντήσαμε. Ούτε το όνομα του γ.γ
του ΚΚΕ να μην ξέρουμε…» είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο
Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα, μολονότι
είναι ιστορικό στέλεχος του κόμματος:



Μεταξύ άλλων «να κατέβουν μαζί στις ευρω εκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» πρό ΤΕΙνε ο κ. Πάγκαλος, σχολιάζοντας ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να συνυπάρξουν σε μία ευρύτερη παράταξη.



Υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ευρύτερη φιλοευρωπαϊκή παράταξη. Με αφορμή τη συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ο κ.Πάγκαλος σχολίασε:  «Το θέμα είναι τα προβλήματα επί των οποίων υπάρχει διαφωνία. Αυτά πρέπει να συζητήσουν με τον Σαμαρά κ�κόμμακόμματα</a> που υπάρχουν στην κοινωνία και να τα συζητήσουν, από τη στιγμή που δεχόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο που είναι η αρχή της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της ύπαρξης της μεικτής οικονομίας μέσα στο πλαίσιο της αγοράς»και πρόσθεσε:



«Από τη στιγμή που δέχεσαι αυτές τις αρχές, ανήκεις στην ίδια ευρύτερη παράταξη. Και κατά τη γνώμη μου, στις ευρω [http://www.ypes.gr/el/Elections/NationalElections/ εθνικές εκλογέςεκλογές</a> για να δώσουν βουλευτές, θα πρέπει αυτές οι δυνάμεις να κατέβουν μαζί. Δεν έχω αντίρρηση αν βάζετε σε αυτή τη σκέψη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί. Σας λέω ότι οι δυνάμεις που πιστεύουν στο ελληνικό Σύνταγμα και την ευρώπη και δεν λένε μια μέσα, μια έξω, μια από εδώ και μια από εκεί και που πιστεύουν στη μικτή οικονομία και έχουν εγκαταλείψει τις κομμουνιστικές φαντασιώσεις περί Κράτους και μικτής οικονομίας, μπορούν να υπάρξουν μαζί».



Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε επίσης την �κόμμακόμματα</a>, αλλά στις ευρω εκλογές θα αναζητήσει μία συνολική λύση, με ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία εκτίμησε ότι θα μπορούσε να είναι αυτή που περιέγραψε ο ίδιος.



Υποστήριξε μάλιστα ότι: «Είμαστε σε μια περίοδο έντασης κοινωνικής, στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Και όταν λέω αυτό, δεν εννοώ γουναράδικα και φυσεκλίκια. Εννοώ εμφύλιο πόλεμο με παρέμβαση της πολιτικής στην οικονομία με τρόπο τέτοιο που καταστρέφει την οικονομία και δεν αφήνει τη χώρα τουρισμότουρισμός</a>! Αυτοί οι άνθρωποι που καίνε την Αθήνα και γράφουν στους τοίχους που καθάρισε ο δήμαρχος της πόλης… Γράφουν «Καμίνη, τοίχος δεν θα μείνει». Λένε ότι θα καταστρέφουν, διότι είναι πολιτικό το θέμα. Αυτός είναι λοιπόν ο εμφύλιος πόλεμος της δεκαετίας μας».



Ο πρώην υπουργός άφησε και πάλι αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σχολίασε ότι: «Η Φώφη προηγείται στις δημοσκοπήσεις επειδή είναι η κόρη του Γιώργου Γεννηματά».
















ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ
source: http://www.nooz.gr/entertainment/poia-einai-i-murtia-i-allios-eleni-makrunioti-tragganida

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ…