Ερευνητές παραγωγή σκουπίδια ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΘΗΝΑ - Υγεία - Το πρόσωπό μας φτιάχνεται από... σκουπίδια

From nmnwiki
Revision as of 08:44, 31 January 2022 by FloydPenson475 (talk | contribs) (Created page with "ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΘΗΝΑ Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, άμεση ενημέρωση για όλες...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΘΗΝΑ Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, άμεση ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις, Διασκέδαση – Ψυχαγωγία και Αθλητισμός

- Υγεία - Το πρόσωπό μας φτιάχνεται από... σκουπίδια ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΘΗΝΑ Ακόμη και τα πιο όμορφα πρόσωπα είναι φτιαγμένα από… σκουπίδια. Διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε, μελετώντας ποντίκια, ότι το σχήμα του προσώπου και του κρανίου διαμορφώνεται από το θεωρούμενο επί μακρόν «άχρηστο» DNA ( DNA «σκουπίδι»), το οποίο είχε ονομαστεί έτσι επειδή δεν κωδικοποιεί για πρωτεΐνες αλλά αποδεικνύεται τελικώς ότι έχει πολλαπλούς σημαντικούς ρόλους. Με δεδομένο ότι οι ίδιες αλληλουχίες «άχρηστου» DNA εντοπίζονται και στους ανθρώπους, πιθανότατα είναι αυτές που δίνουν σχήμα και στο δικό μας πρόσωπο.



Προς την καλύτερη κατανόηση δυσμορφιών του προσώπου



Το νέο εύρημα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science», αναμένεται να μας κάνει να κατανοήσουμε συγγενείς ανωμαλίες όπως η υπερωιοσχιστία (λυκόστομα), οι οποίες εμφανίζονται ακόμη και όταν τα γονίδια που σχηματίζουν το πρόσωπο φαίνεται να λειτουργούν φυσιολογικά.



Παρότι υπάρχει τεράστια ποικιλομορφία στα ανθρώπινα πρόσωπα, τα κοινά χαρακτηριστικά του προσώπου μέσα στην ίδια οικογένεια, Γραφεία Ντετέκτιβ Ρόδος μαρτυρούν ότι και η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στο συνολικό σχήμα του προσώπου. Ωστόσο μέχρι σήμερα οι γενετιστές έχουν εντοπίσει έναν πολύ μικρό αριθμό γονιδίων που επηρεάζουν το σχήμα του προσώπου.



Σύμφωνα με τον Αξελ Βίσελ από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια και τους συνεργάτες του από διαφορετικά κέντρα ανά τον κόσμο, το σχήμα του προσώπου ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από κοντές αλληλουχίες DNA που βρίσκονται σε περιοχές του γονιδιώματος οι οποίες δεν κωδικοποιούν για την παραγωγή πρωτεΐνών. Οι περιοχές αυτές επιδρούν στη δραστηριότητα των γονιδίων του προσώπου, ακόμη και αν βρίσκονται πολύ μακριά από αυτά στην έλικα του DNA. «Αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ότι σημαντικές λειτουργίες αφορούν αυτές τις περιοχές του γονιδιώματος που θεωρούνταν ‘άχρηστες» σημειώνει ο δρ Βίσελ.



Με χρήση οπτικής τομογραφίας



Ο ερευνητής και η ομάδα του χρησιμοποίησαν την τεχνική της οπτικής τομογραφίας η οποία επιτρέπει τη δημιουργία τρισδιάστατου μοντέλου ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου ποντικού και δείχνει πώς αλλάζει η γονιδιακή έκφραση σε κάθε περιοχή. Η μέθοδος αποκάλυψε περί τις 120 «άχρηστες» περιοχές του γονιδιώματος οι οποίες ήταν ενεργές σε διαφορετικά σημεία του αναπτυσσόμενου προσώπου. Προκειμένου να εντοπίσουν ποιον ακριβώς ρόλο έπαιζαν οι συγκεκριμένες περιοχές οι ερευνητές επέλεξαν τρεις και τροποποίησαν γενετικώς τρεις ομάδες ποντικών ώστε καθεμία εξ αυτών να εμφανίζει έλλειψη μιας περιοχής τη φορά.



Όταν τα ποντίκια ήταν οκτώ εβδομάδων, οι επιστήμονες συνέκριναν τα κρανία και τα πρόσωπά τους με εκείνα μιας ομάδας ποντικών στην οποία οι συγκεκριμένες περιοχές του DNA είχαν παραμείνει ανέπαφες. Ανακάλυψαν ότι η κάθε περιοχή είχε μια μικρή επίδραση στο σχήμα του προσώπου. Για παράδειγμα η απάλειψή της οδηγούσε σε ποντίκια με μακρύτερα πρόσωπα αλλά πιο κοντά και πλατιά κρανία σε σύγκριση με τα πειραματόζωα της ομάδας ελέγχου.



Σωρευτική επίδραση



Καμία από τις επιδράσεις των περιοχών του DNA που μελετήθηκαν δεν ήταν τόσο δραματική ώστε να προκαλέσει μια δυσμορφία όπως το λυκόστομα. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο δρ Βίσελ, διαφορετικές αλληλουχίες «άχρηστου» DNA επιδρούν σε κάθε γονίδιο. Ετσι η σωρευτική επίδραση σε διάφορα γονίδια ίσως οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές του σχήματος του προσώπου.



«Υπάρχουν σήμερα πολλές περιπτώσεις κρανιοπροσωπικής παθολογίας – όπως σε ό,τι αφορά το λυκόστομα ή το λαγώχειλο – που δεν μπορούν να εξηγηθούν μέσω των μεταλλάξεων σε γονίδια που κωδικοποιούν για πρωτεΐνες» σημειώνει ο ειδικός και προσθέ ΤΕΙ: «Με βάση τις μελέτες μας στο μοντέλο ποντικού, είναι πιθανό ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις να έχουν την εξήγησή τους στις μεταλλάξεις στις περιοχές που δεν κωδικοποιούν για πρωτεΐνες».



Στο επίκεντρο οι μεταλλάξεις στο «άχρηστο» DNA



Ετσι κατά τον ειδικό, αντί να αναζητούμε μεταλλάξεις σε γονίδια, ίσως θα έπρεπε να αναζητούμε μεταλλάξεις στις περιοχές του γενετικού υλικού που επηρεάζουν την έκφραση αυτών των γονιδίων. «Η γνώση αυτή σίγουρα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις αιτίες των συγγενών ανωμαλιών του προσώπου και τελικώς θα συμβάλλει στη διάγνωση, ιδιωτικεσ ερευνεσ κοστοσ τη θεραπεία και πιθανότατα την πρόληψη αυτών των προβλημάτων» κατέληξε ο ερευνητής.



Πηγή: tovima.gr

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΘΗΝΑ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΘΗΝΑ Συναυλία του Νίκου Ξυδάκη στον Κήπο του Μεγάρου

Με τίτλο "Βρεχει στην
Εθνική Οδό και με την συμμετοχή των
Γεωργία Νταγάκη, Γιώργη Χριστοδούλου,
Ηλία Βαμβακούση και τους  Pop Eye.Με  την πολυαναμενόμενη συναυλία
του Νίκου Ξυδάκη κορυφώνονται το
Σάββατο 14 Σεπ Τεμβρίου στις 9 το βράδυ,
οι εκδηλώσεις του κήπου που φέτος
πλημμύρισε από μουσική και κόσμο. Ο
Νίκος Ξυδάκης, ο σπουδαίος 'Ελληνας
συνθέτης επιστρέφει στο Μέγαρο και στον
υπέροχο κήπο του, για να παρουσιάσει
μια νέα προσέγγιση του έργου του "Η
Εκδίκηση της Γυφτιάς", έργο σταθμό στην
ελληνική μουσική που αγαπήθηκε πολύ
και θεωρείται πλέον κλασικό. Στη μοναδική
αυτή συναυλία, ντετεκτιβ θεσσαλονικη το δικό τους χρώμα θα
προσθέσουν γνωστά τραγούδια του συνθέτη
που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία,
αλλά και κάποια που θα ακουστούν για
πρώτη φορά σε συναυλία.

 

Η βραδιά έχει τον τίτλο
‘Βρέχει στην Εθνική Οδό’ ενός από τα
ωραιότερα κομμάτια της ‘Εκδίκησης της
Γυφτιάς’, ενός τραγουδιού ‘φευγάτου’
ντυμένου μελαγχολικά με τους στίχους
του Μανώλη Ρασούλη. Μια ματιά στην
ταυτότητα του ‘Εκδίκησης’ : έτος
κυκλοφορίας 1978, εταιρία παρ αγωγής η
Λύρα του Νίκου Πατσιφά, η μουσική του
Νίκου Ξυδάκη, οι στίχοι του Μανώλη
Ρασούλη, η παραγωγή του Διονύση
Σαββόπουλου. Τραγουδιστής ο αξέχαστος
Νίκος Παπάζογλου(συμμετείχαν η Σοφία
Διαμαντή και ο Διονύσης Σαββόπουλος).
Το εξώφυλλο υπογράφει ο Αλέξης
Κυριτσόπουλος.


 

Τα τραγούδια που θα
ακουστούν θα είναι γνώριμα και αγαπημένα:
Ιερά Οδός, Παντοκράτορας, Αέρας της
Αγάπης, Κάιρο Ναύπλιο Χαρτούμ, Τι θέλω
τι, Γρήγορα η ώρα, Ιζαμπώ, Καστριτσιάνικο,
Ερωτικό, Ιλισσός, Φυσά βοριάς, Τα ρόδα
του ανέμου, Κυνός, Κοιμωμένη, Σαν μια
ταινία, Φίλε αδελφή ψυχή, με μέλι, Στη
ρωγμή του χρόνου, ιδιωτικοι ντετεκτιβ κερκυρα Βρέχει στην Εθνική
Οδό, Από περιέργεια υπάρχω, Κανείς εδώ
δεν τραγουδά, Αλμπατρος, Μετανάστης
στην αγκάλη σου, Στην Πόλυ, Στην αρχή
των τραγουδιών, Συνεργεία, Χαβαλεδιάρικο,
Δασάκι, Τροχαίο, Γέμισε μου το ποτήρι,
Σουμιτζού, Από τη γυναίκα, Τρελή κι
αδέ σποτη, Μη φοβάσαι, Οι Μάγκες.

 

Την ορχήστρα αποτελούν οι
μουσικοί: Δημήτρης Μπουζάνης(πιάνο),
Δημήτρης Χουντής(σαξόφωνο), Γιώργος
Διαμαντόπουλος(πλήκτρα), Θάνος
Μιχαηλίδης(τύμπανα), ντετεκτιβ κορινθος Ηλίας Βαμβακούσης(ούτι)
και η Γεωργία Νταγάκη(λύρα)


Την επιμέλεια 
της ορχήστρας έχουν ο Δημήτρης
Μπουζάνης και ο  Γιώργος Διαμαντόπουλος

 

 

Προπώληση
εισιτηρίων: €10,00.

Πώληση εισιτηρίων
κατά την είσοδο την ημέρα της 
συναυλίας: €12,00

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΘΗΝΑ Φαίνεστε νεότεροι; Θα ζήσετε περισσότερο!


Δανοί ερευνητές διαπιστώνουν ότι από την εμφάνιση και μόνο μπορούν να προβλέψουν το προσδόκιμο ζωής, μετά από έρευνα 387 ζευγαριών διδύμων. Οι ερευνητές ζήτησαν από νοσοκόμες και εκπαιδευόμενους γιατρούς να μαντέψουν την ηλικία δείχνοντάς τους τις φωτογραφίες των διδύμων.



Όσοι αξιολογήθηκαν ως νεότεροι σε σχέση με την πραγματική τους ηλικία ζούσαν περισσότερα χρόνια σε σχέση με τα αδέρφια τους που φαινόντουσαν μεγαλύτεροι.



Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, διαπιστώνει ότι υπάρχει βιολογική εξήγηση στα αποτελέσματά τους.



Τα τελομερή, τα οποία δείχνουν την ικανότητα των κυττάρων να αναπαράγονται, συνδέονται επίσης με το πόσο νέο δείχνει ένα άτομο. Τα τελομερή μικρού μήκους υποδηλώνει πιο γρήγορη γήρανση και συνδέεται με ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών.



Στην έρευνα, οι άνθρωποι που φαινόντουσαν πιο νέοι είχαν μακρύτερα τελομερή. Όλοι οι δίδυμοι φωτογραφήθηκαν τις δεκαετίες του 70, του 80 και του 90.




Ο επικεφαλής της έρευνας, η οποία διήρκεσε επτά έτη, καθηγητής Kaare Christensen από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, διαπίστωσε πως όσο μεγαλύτερη φαινόταν η διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα δίδυμα αδέρφια, τόσο πιο πιθανό ήταν να φύγει από τη ζωή πρώτα ο μεγαλύτερος αδερφός. Η ηλικία, το φύλο και το επαγγελματικό background δεν φάνηκε να επηρεάζουν τα συμπεράσματα της έρευνας.



Ο βρετανός καθηγητής Tim Spector που έκανε τη δική του έρευνα πάνω στα δίδυμα αδέρφια δήλωσε: «Βρήκαμε και αυτό στην έρευνά μας. Είναι πιθανό, ένας συνδυασμός γονιδίων μαζί με το περιβάλλον να παίζουν σημαντικό ρόλο» και πρόσθεσε: «Αν ένας ασθενής φαίνεται μεγαλύτερος από την ηλικία του, τότε ίσως θα έπρεπε να ανησυχεί περισσότερο».




ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΘΗΝΑ
source: http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=271643&catID=19

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΘΗΝΑ…